Ons rentebeleid

Actuele rente per 16 februari 2024

Op deze pagina vind je een overzicht van onze actuele rente. De rente wordt vastgesteld op basis van het bedrag dat je leent en je persoonlijke omstandigheden, zoals bijvoorbeeld je woonsituatie. Rekenvoorbeelden met de actuele rentes kun je vinden op de aparte productpagina’s. Voor een overzicht van al onze rentes klik je hieronder.

Bekijk al onze rentes

Rentepercentage

Het rentepercentage is op jaarbasis. Het rentepercentage blijft hetzelfde tijdens de looptijd van de lening.

Maandbedrag

Met het maandbedrag wordt eerst de rente van die maand betaald en daarna de aflossing op de openstaande schuld. In het begin betaal je vooral rente, daarna ga je steeds meer aflossen. Zo is je lening op de afgesproken einddatum terugbetaald.

Hoogte van de rente

De hoogte van de rente wordt onder andere bepaald door het risico dat je de lening niet kunt terugbetalen. Hierbij wordt gekeken naar verschillende zaken, zoals de hoogte van het bedrag dat je leent, je woonsituatie, de hoogte en vorm van je inkomen, je leeftijd en je registratie bij BKR. De hier getoonde tarieven zijn dus indicatief en kunnen op basis van jouw situatie hoger of lager worden.

Kostenpercentage en totaalbedrag

Bij het vaststellen van het jaarlijks kostenpercentage en het totaal te betalen bedrag van de lening wordt uitgegaan van de volgende punten:

  • de lening heeft de looptijd zoals afgesproken
  • alle betalingen worden op tijd betaald
  • er wordt niet extra afgelost
  • de maandbedragen blijven gedurende de looptijd gelijk

Daardoor is het jaarlijks kostenpercentage gelijk aan de rente. De totale prijs van het krediet is zonder de rente die je betaalt over de eerste gedeeltelijke maand nadat je lening is ingegaan.

Rente aftrekbaar van je belastbaar inkomen

Gebruik je de lening voor aankoop, onderhoud of verbouwing van je eigen woning? Dan is de rente onder bepaalde voorwaarden aftrekbaar van je belastbaar inkomen. Dit hangt af van je persoonlijke situatie. Neem om het zeker te weten contact op met een (belasting-)adviseur of de belastingdienst.