dinsdag 23 mei 2017

Toelichting op conclusies uit de uitzending van Avrotros Radar van 15 mei 2017

In de uitzending van Radar van maandagavond 15 mei 2017 is een item behandeld over de manier waarop geldverstrekkers een vergoeding voor vervroegde aflossing berekenen (‘Boeterente door alle banken verkeerd berekend’). In dit item wordt een aantal bevindingen genoemd uit onderzoek hiernaar van de Consumentenbond.

BNP Paribas Personal Finance is in dit verband genoemd tijdens de uitzending als een van de betrokken geldverstrekkers:

  • BNP Paribas Personal Finance zou op geen enkel punt voldoen aan de AFM leidraad Vergoeding voor vervroegde aflossing van de hypotheek zoals op 20 maart jl. is gepubliceerd (AFM leidraad);
  • BNP Paribas Personal Finance zou vanaf 22 april 2016 de interbancaire rente hanteren als vergelijkingsrente bij het berekenen van de vergoeding bij vervroegde aflossing;
  • BNP Paribas Personal Finance zou de AFM leidraad gebruiken om de berekening van een vergoeding bij annuïteitenhypotheken nadeliger te laten uitkomen voor klanten.

Helaas hebben wij onjuiste informatie aangeleverd voor het onderzoek van de Consumentenbond. Hierdoor zijn conclusies van dit onderzoek niet juist. Wij hebben inmiddels de juiste informatie aan de Consumentenbond verstrekt op de volgende punten:

  • BNP Paribas hanteert géén (negatieve) interbancaire rente als vergelijkingsrente bij het berekenen van de vergoeding voor vervroegde aflossing;
  • BNP Paribas heeft haar berekening van de vergoeding voor vervroegde aflossing voor annuïteitenhypotheken níet verslechterd naar aanleiding van de leidraad van de AFM.

De conclusie dat BNP Paribas behoort tot de geldverstrekkers die alles omtrent de boeteberekening verkeerd doen is hiermee ook niet meer terecht. De Consumentenbond heeft nu de juiste informatie meegenomen in haar onderzoeksresultaten. Ook heeft de Consumentenbond haar website op deze punten inmiddels aangepast. De aangepaste teksten zijn hier en hier te lezen.