Hoe kunt u extra aflossen


Zo lost u extra af

 1. Log in op het Digitaal Hypotheekoverzicht. Ga daar naar het onderdeel 'Aflossen', kies voor 'extra terugbetalen' en volg de stappen. U kunt uw extra aflossing zo eenvoudig via iDeal overmaken.
 2. U kunt ook zelf een bedrag naar ons overmaken. Maak uw extra aflossing over op de bankrekening die wij gebruiken om uw maandbedrag(en) voor uw hypotheek af te schrijven. Vermeld in de omschrijving uw leningnummer en de tekst ‘extra aflossing’.
 3. U ontvangt een bevestigingsbrief. Daarin staat:
 • Op welk leningdeel uw extra aflossing is afgelost. 
 • Wat de eventuele vergoeding is die u moet betalen. 
 • Hoe hoog uw nieuwe restschuld is.
 • Wat uw nieuwe, verlaagde maandbedrag is. 

Let op! Maakt u een bedrag over dat groter is dan twee maandtermijnen? Dan ontvangt u de bevestigingsbrief al na een paar werkdagen. Maakt u een kleiner bedrag over? Dan ontvangt u deze brief pas na 30 dagen. 

 1. Soms vragen wij u om de herkomst van het geld toe te lichten.

Op welk leningdeel lost u af?

Stort u een extra bedrag om af te lossen? Dan gebruiken wij uw geld om af te lossen in deze volgorde:

 1. Consumptief deel. Heeft u een leningdeel dat bestaat uit subsidie? Of bestaat een deel van uw lening uit een consumptief bedrag? Dan lost u hierop als eerste af.
 2. Aflossingsvrij leningdeel. Heeft u meerdere aflossingsvrije leningdelen? Dan lost u met het bedrag extra af op het aflossingsvrije leningdeel met de hoogste rente. Zijn de rentepercentages van beide aflossingsvrije leningdelen aan elkaar gelijk? Dan lost u af op het aflossingsvrije leningdeel met de laagste restschuld.
 3. Voor alle andere leningdelen: neem contact met ons op. Dan vertellen we welke volgorde we in uw geval aanhouden.

Kan de aflossing niet worden gedaan op hierboven genoemde leningdelen, maar alleen op leningdelen met aflosvorm spaar of bankspaar? Dan zal de extra aflossing niet automatisch worden verwerkt. Wij nemen dan contact met u op.

Neem in deze gevallen altijd contact met ons op 

Soms kunt u ons beter eerst even bellen of e-mailen voordat u een extra aflossing wilt doen. Het gaat om deze gevallen:

 • U wilt meer aflossen dan 10% van uw oorspronkelijke hypotheekbedrag. Per kalenderjaar mag u 10% van uw oorspronkelijke hypotheekbedrag zonder vergoeding aflossen. Is uw extra aflossing groter dan het bedrag dat u dit kalenderjaar nog zonder vergoeding mag aflossen? Dan berekenen wij eerst of u vergoeding moet betalen en hoeveel dit is. Zo kunt u zelf nagaan of extra aflossen voor u aantrekkelijk is. 
 • U wilt zelf kiezen op welk leningdeel u wilt aflossen.  Wij verwerken dan uw aflossing op de manier die u aangeeft. U kunt ook uw extra aflossing verdelen over verschillende leningdelen. 


Extra aflossen? Laat ons even meekijken
Dan kunnen we samen de beste oplossing vinden.