Uitleg rentemiddeling

Rentemiddeling is tijdelijk niet mogelijk

Let op! Rentemiddeling is op dit moment niet mogelijk. Per 1 juli 2019 is wettelijk vastgelegd op welke manier rentemiddeling moet worden toegepast. Wij moeten onze systemen hierop aanpassen. Dat betekent dat we Rentemiddeling tijdelijk niet kunnen aanbieden. We werken eraan onze systemen zo snel mogelijk aangepast te hebben. Als Rentemiddeling weer beschikbaar is dan zullen we dat hier melden.

Uitleg rente bij rentemiddeling

De vergoeding die u moet betalen voor het openbreken van uw rentevaste periode smeert u bij rentemiddeling uit over uw nieuwe rentevaste periode. Dat werkt zo:

  • Stel u heeft nu een hypotheekrente van 5,30%. Uw rentevaste periode is 10 jaar. Over 4 jaar loopt uw rentevaste periode af. 
  • Stel u kiest bij rentemiddeling voor een nieuwe rentevaste periode van 12 jaar en  de rente voor een rentevaste periode van 12 jaar is op dit moment 2,90%. 
  • Uw rentevaste periode is nog niet afgelopen. Voor de resterende rentevaste periode (4 jaar) kijken we welke rente er nu bij hoort. Omdat wij geen rentevaste periode van 4 jaar aanbieden, kijken we naar de actuele rente voor een rentevaste periode van 5 jaar. Dat is de meest dichtbij gelegen, langere rentevaste periode. De rente voor een rentevaste periode van 5 jaar is op dit moment 2,20%. Dit noemen we de vergelijkingsrente. 

Voorbeeld opslag voor rentemiddeling

Uw huidige rente: 5,30%
De vergelijkingsrente: 2,20%
Renteverschil: 3,10%
Resterende rentevaste periode: 4 jaar
Totaal renteverschil: 12,40%


 

Nieuwe rentevaste periode: 12 jaar
Opslag voor rentemiddeling: 1,03%


 

Voorbeeld nieuwe rente

Actuele rente nieuwe rentevaste periode (12 jaar): 2,90%
Opslag voor rentemiddeling: 1,03%
Nieuwe rente: 3,93%

Kosten van rentemiddeling

U betaalt voor rentemiddeling € 250,- administratiekosten. Kiest u voor rentemiddeling voor meerdere leningdelen? Dan betaalt u maar één keer administratiekosten. 

Voorwaarden

  • Vraagt u rentemiddeling aan voor 1 of meer leningdelen? Maar gaat u niet op het aanbod in? Dan kunt u pas na 3 maanden een nieuwe aanvraag voor rentemiddeling doen.
  • Vraagt u rentemiddeling aan voor 1 of meer leningdelen? En gaat u op het aanbod in? Dan kunt u tijdens uw nieuwe rentevaste periode niet opnieuw rentemiddelen.
  • Hebben wij u een aanbod voor rentemiddeling gedaan? En wilt u op het aanbod ingaan? Dan voeren wij de rentemiddeling door als wij op tijd uw akkoord en de administratiekosten hebben ontvangen.

Twijfelt u?

Bespreek uw situatie dan met een hypotheekadviseur. Hij of zij bekijkt uw gehele financiële situatie en geeft u op basis daarvan een gericht advies. 

Log in en vraag aan