Verlaag de risicoklasse van uw hypotheek

Zo werken risicoklassen

  • Zou u bij de verkoop van uw woning geld overhouden, ook nadat u uw hypotheek bij ons heeft afgelost? Dan heeft u ‘overwaarde’. Hoe groter deze overwaarde, hoe lager het risico is dat wij lopen op uw hypotheek. 
  • Op basis van dit risico delen wij uw hypotheek in, in een risicoklasse. 
  • U betaalt automatisch een lagere rente zodra uw hypotheek in een lagere risicoklasse valt.

Verlagen kan op 3 manieren

Heeft uw hypotheek geen NHG en valt uw hypotheek nog niet in de laagste risicoklasse? Dan kunt u ervoor zorgen dat wij uw hypotheek in een lagere risicoklasse gaan indelen. U kunt er op 3 manieren voor zorgen dat u sneller in een lagere risicoklasse valt:

  1. Door na te gaan welk bedrag u extra moet aflossen om te belanden in een lagere risicoklasse. U kunt dit ook aan ons vragen om uit te rekenen.
  2. Doordat uw woning meer waard is geworden. U kunt dit aantonen door ons een taxatierapport (maximaal 6 maanden oud) toe te sturen. Of u kunt een Desktoptaxatie aanvragen (hier zijn kosten aan verbonden). Let op: een WOZ waardeverklaring kunnen wij niet gebruiken om de waarde van uw woning te bepalen.
  3. Door een combinatie van de twee. Is uw woning net niet genoeg waard is om uw risicoklasse te laten dalen? Dan kunt u overwegen om een (extra) bedrag af te lossen, zodat u net wel in een lagere risicoklasse valt.

Voordelen

  • U betaalt direct het lagere rentepercentage dat hoort bij de lagere risicoklasse.
  • Gaat u extra aflossen? Dan krijgt u te maken met de voordelen van (sneller) aflossen.

Nadelen van verlagen

Onderzoek ook uw andere mogelijkheden

Bij BNP Paribas Personal Finance kunt u op verschillende manieren uw maandlasten verlagen:

Twijfelt u?

Bespreek uw situatie dan met een hypotheekadviseur. Hij of zij bekijkt uw gehele financiële situatie en geeft u op basis daarvan een gericht advies.