Overlijden

De hypotheek loopt gewoon door

Na een overlijden loopt een hypotheek gewoon door. Maar er verandert wel wat:

 1. We passen de naam aan. Daarbij zijn er drie mogelijkheden:
  • Was uw dierbare gehuwd in gemeenschap van goederen of had deze een geregistreerd partnerschap zonder voorwaarden ? Dan zetten we de hypotheek op naam van de partner.
  • Was uw dierbare gehuwd op huwelijkse voorwaarden of had deze een geregistreerd partnerschap met voorwaarden? Dan zetten we de hypotheek op naam van de erfgenamen. Dit kan de partner zijn. Maar dat hoeft niet.
  • Was uw dierbare alleenstaand of samenwonend zonder een samenlevingsovereenkomst? Dan zetten we de hypotheek op naam van de erfgenamen. Dit kan de partner zijn. Maar dat hoeft niet. 
 2. We passen eventueel het hypotheekbedrag aan. Had uw dierbare een overlijdensrisicoverzekering gekoppeld aan de hypotheek? Dan zorgen wij dat het geld daarvan wordt gebruikt voor het aflossen op de hypotheek. Daarna berekenen wij het nieuwe, lagere maandbedrag.

Stappenplan bij overlijden

Met het overlijden van uw dierbare komt er veel op u af. Voor uw hypotheek is het belangrijk dat u een aantal zaken snel regelt:

 1. Meld het overlijden via dit formulier of bel ons tijdens kantoortijden: 010 - 242 15 10. We helpen u dan met de formaliteiten. 
 2. Is er een overlijdensrisicoverzekering? En is die gekoppeld aan uw hypotheek? Dan lost u met het bedrag dat vrijkomt (een gedeelte van) de hypotheek af. Daardoor dalen uw maandlasten. Vaak kunt u zo in uw huis blijven wonen. Het kan ook zijn dat uw dierbare verzekerd was met een overlijdensrisicoverzekering. Dat bedrag kunt u ook gebruiken voor een extra aflossing. 
 3. Neem contact op met uw hypotheekadviseur. Er zijn namelijk veel zaken om rekening mee te houden. Ook als het gaat om de Belastingdienst. Uw hypotheekadviseur kan u hierbij goed helpen. 
 4. Beslis binnen 12 maanden of u het hele hypotheekbedrag wilt aflossen. Want vanaf het overlijden van uw partner heeft u 12 maanden de tijd om de hypotheek volledig af te lossen. In die periode betaalt u geen vergoeding. Wij hebben dan wel een overlijdensakte nodig en - als die er is - een verklaring van erfrecht.

Voorziet u betalingsproblemen?

Bedenk dan dat wij er ook voor onze klanten zijn als het tegen zit. Dus komt u door het overlijden van uw dierbare in financiële problemen? Dan bieden we u hulp bij betalingsproblemen. Heeft u een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie? En kunt u de hypotheeklasten niet in uw eentje opbrengen? Dan kan een eventuele restschuld worden kwijtgescholden mocht de verkoop niet genoeg opleveren om uw hypotheek af te lossen. Lees meer over de voorwaarden op nhg.nl


Meld het overlijden